مجموعه عکسهای جواد پورصمد با عنوان «مرز سرگردانی» از آوارگان کرد عراقی
۱۷ فروردین ۱۳۷۰ صدها هزار کرد عراقی به غرب آذربایجان ایران سرازیر شدند و در شهرهای مختلف کردنشین ایران اسکان داده شدند. شمار زیادی از آنان هرگز به کشور خود بازنگشتند. این اتفاق از آنجایی شروع شد که سه سال پس از جنگ ایران و عراق صدام شروع به قتل عام مردم اقلیم کردستان کرد و شهرها و روستاهای کردنشین را بمباران شیمیایی کرد. شاید این بزرگترین کشتار پس از عملیات «انفال» بود که در سال ۱۹۸۸ در جریان آن نیروهای رژیم بعث عراق به طور مستقیم از صدام حسین فرمان قتل عام بیش از ۱۸۰ هزار نفر را گرفتند.
جواد پورصمد عکاس اهل ارومیه که عکاسی را به صورت جدی از سال ۱۳۶۳ همزمان با جنگ ایران و عراق آغاز کرده برای ثبت این کوچ اجباری و همچنین با نگاهی معطوف به شرایط غیر انسانی زنان و کودکان آواره شده در مرز ایران به این مناطق (پیرانشهر، سردشت، بانه و زیوه) سفر میکند. طی بیست روزی که جواد پورصمد در شرایط بسیار دشوار در کنار آوارگان سپری کرد، عکسهایی تکاندهنده و تاثیرگذاری را ثبت کرده است که در حافظه تاریخی ما ماندگار خواهد شد.
حاصل این عکسها مجموعهای شد با عنوان «مرز سرگردانی» که شهریور ۱۴۰۱ در گالری دنا به نمایش درآمد. جواد پورصمد همچنین مجموعهای با عنوان «من زندهام» از سال ۱۳۶۳ با موضوع دریاچه ارومیه تا لحظه مرگ این دریاچه عکاسی کرده است.
بام عکاسی
فرانک احمدزاده