درباره هانس هاکه
هانس هاکه، هنرمند آلمانی، ۸۸ سال سن دارد و در نیویورک زندگی میکند. وی در 12 آگوست 1936 در کلن آلمان به دنیا آمد. او از سال 1956 تا 1960 در Staatliche Werkakademie در کاسل آلمان تحصیل کرد و شاگرد استنلی ویلیام هایتر، چاپگر، نقشهکش و نقاش مشهور انگلیسی بود.
او یکی از اعضای گروه بینالمللی هنرمندان موسوم به گروه صفر(فعال در حدود ۱۹۵۷-۱۹۶۶) بود که میخواست انسان و طبیعت را دوباره هماهنگ کند و بعد متافیزیکی هنر را احیا کند. هاکه در بیشتر کارهای خود پس از اواخر دهه 1960 بر دنیای هنر و سیستم مبادله بین موزهها و شرکتها و رهبران شرکتها تمرکز کرد. علیرغم انتقاد از موسسات موزهها و شیوههای مبهم آنها، او همچنان به نمایش آثار خود در سیستم اصلی موزه و گالری ادامه داد، زیرا آنها تنها مکانهایی بودند که پیامهای او میتوانستند تاثیر بگذارند. وی از زمان سفر به ایالات متحده با کمک هزینه فولبرایت در اوایل دهه 1960 در نیویورک زندگی و کار کرده است. اگرچه آثار اولیهاش به فرآیندهای طبیعی (مانند ذوب و تراکم آب، یا حرکت جریانهای هوا) میپرداخت، اما هاکه بیشتر به عنوان یک پیشگام در نقد نهادها شناخته میشود.
هاکه میگوید: «وقتی آثار هنری مانند پروانههای کمیاب روی دیوارها ارائه میشوند، از متن اصلی خود جدا میشوند یا به عبارتی بافتزدایی میشوند. ما زیبایی آنها را تحسین میکنیم و من به خودی خود هیچ مخالفتی با آن ندارم، اما هنر بیش از این است».
وی تا به حال جایزه منتقدان آلمانی، برلین، جایزه یک عمر دستاورد از انجمن هنر کالج، نیویورک، شیر طلایی، دوسالانه ونیز، جایزه رولاند برای هنر در فضاهای عمومی، شهر رایگان هانسیاتیک برمن، را از آن خود کرده است. بسیاری از آثار او رابطه بین پول، سیاست و هنر را آشکار کنند. به عنوان مثال، حمایت مالی شرکتها از نمایشگاههای موزهها به عنوان وسیلهای برای سفید کردن سیاستهای سازمانهای مشکوک سیاسی است. از نظر هاکه، نهادهای دنیای هنر برای مدت طولانی پشت اسطورههای خاص زیبایی با بیعلاقگی و صرفا برای «هنر برای هنر» پنهان شدهاند. کار او اصرار دارد که هنرمندان و بینندگان بپذیرند به طور یکسان مسئولیت موقعیت خود در صحنه جهانی را دارند. هنرمندی که پیشگام نقد نهادی است، آثاری مفهومی خلق میکند که ارتباطات میان پول، هنر و سیاست را آشکار میکند. هاکه مضامینی را بازگو میکند که الهامبخش او برای کشف روابط بین هنر و جهان خارج است.
بام هنر معاصر
شهگل صفرزاده