شام آخر
امروز، دوازدهم فروردین، برابر با اول آوریل است که بنا بر رایگیری «آری یا نه» در سال 1358، روز «جمهوری اسلامی» نام گرفته است. اغلب مسيحيان در نزدیکترین پنجشنبه به این تاریخ را «پنجشنبه مقدس» دانسته و «شام آخر» عيسی مسيح را گرامی میدارند. این روز که با نامهایی چون پنجشنبه فرمان، پنجشنبه بزرگ، پنجشنبه اسرار و غیره نیز شناخته میشود، در بین برخی فرقههای مختلف مسیحی از روز نوزدهم مارس تا بیست و دوم آوریل متغیر است و بر اساس استناد به تقویم ژولینی یا تقویم گریگوری، در هر سال، تاریخ متفاوتی برای این روز حاصل میشود. این در حالی است که نزدیک به یک دهه پیش، پروفسور کالين هامفريز، در کتاب «راز شام آخر» نشان داد که تاريخ شام آخر روز چهارشنبه، اول آپریل سال 33 میلادی بوده است.
بر اساس فرضيه هامفريز، عيسی مسيح از يک تقويم قديمیتر يهودی به جای تقويم قمری رسمی آن دوره استفاده کرده است
هامفريز معتقد است که مقايسه و انطباق نادرست تقويمهای قديمی علت این اشتباه بوده است. پیشتر هم پژوهشگران و مورخانی به عدم دقت تاريخهای مورد اشاره در متون انجيل اشاره کردهاند. بنا بر نظر هامفریز احتمالا عيسی مسيح همراه با متی، مارک و لوقا از تقويمی متفاوت از آنچه که يوحنا به کار برده است استفاده کردهاند. بايد در نظر داشت که قوم يهود هيچ گاه در زمان عيد فصح اشتباه نمیکردهاند. به همين دلیل درک تناقض در تاريخهای مورد اشاره در متون انجيلی دشوار است.
بر اساس فرضيه هامفريز، عيسی مسيح از يک تقويم قديمیتر يهودی به جای تقويم قمری رسمی و متعارف آن دوره استفاده کرده است. طبق اين تقويم، عيد فصح يهوديان و شام آخر، روز چهارشنبه بوده و میتوان درک کرد که چگونه از زمان اعلام خیانت یهودا در شام آخر تا روز تصلیب عيسی مسيح روی داده است؛ بازداشت عيسی مسيح، بازجويی و شکنجه و محاکمه جداگانه در طول يک شب روی نداده، بلکه سه روز طول کشيده است.
منبع:
Humphreys, Colin J. (2011). The Mystery of the Last Supper. Cambridge University Press. pp. 77 and 189. ISBN 978-0521732000.
#بام_تاریخ
ترجمه: زروان روحبخشان